RELACJA Z CZWARTEGO SPOTKANIA W RUMUNII GRUPY PROJEKTU EUROPEJSKIE MUZEUM OWOCÓW
Relacja z czwartego spotkania Grupy projektu Europejskie Muzeum Owoców w Rumunii.
Szkoła imienia Mihai Tican Rumano w Berevoesti (Arges, Rumunia) była gospodarzem czwartego spotkania partnerów wielostronnego projektu Comenius „European Fruit Museum”, w którym w dniach 7 – 12 października 2013 roku wzięli udział przedstawiciele Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie. Uczennice: Paulina Stępień, Kinga Bal, Katarzyna Buras, Katarzyna Jarosińska oraz Katarzyna Zapała uczestniczyły w spotkaniu z kolegami z partnerskich krajów (Grecjii , Irlandii, Rumunii, Bułgarii) pod opieką szkolnego koordynatora projektu, nauczycielki języka angielskiego, Iwony Zalewskiej – Lech oraz współpracującej ze szkolnym Klubem Comeniusa nauczycielki informatyki – Beaty Snochowskiej.
Program spotkania obejmował wizytę w szkole goszczącej, a także w sąsiedniej szkole podstawowej i przedszkolu, zapoznanie z rumuńskim systemem edukacji, oraz, dzięki wizycie w Muzeum Etnograficznym czy Mauzoleum Mateias - z najważniejszymi aspektami tamtejszej kultury i historii.
Motywem przewodnim spotkania były owoce oraz związane z nimi miejsca. Wszyscy uczniowie szkoły goszczącej, ubrani w galowe lub tradycyjne stroje, wykonywali w dniu wizyty prace plastyczne, literackie i techniczne, związane z owocami. Szczególne wrażenie zrobiły na gościach zajęcia techniczne, podczas których zaprezentowano owoce rzeźbione lub wypalane w drewnie. Wielu wzruszeń dostarczył występ szkolnego zespołu wokalnego, który zachwycił wykonaniem tradycyjnych pieśni a’capella i przepięknymi ludowymi strojami. Obserwatorami wydarzenia byli dziennikarze z lokalnej prasy i telewizji.
Grupa partnerów odwiedziła Instytut Sadownictwa w Maracineni, gdzie miała miejsce prezentacja w języku angielskim na temat sadownictwa i owoców popularnych w Rumunii. Uczniowie mieli niezwykłą okazję, aby zapoznać się z technologią rozmnażania roślin in vitro. Goście obejrzeli również winnice zlokalizowane w Skansenie Etnograficznym w Golesti. Niemniej ciekawych wrażeń dostarczyła wizyta w znanej w Rumunii i nie tylko, przetwórni owoców w Topoloveni. Można było z bliska obejrzeć linię produkcyjną i metodę wytwarzania w stu procentach naturalnych powideł śliwkowych.
Ważnym wydarzeniem był konkurs kulinarny, w którym drużyny z różnych krajów wykonywały dania owocowe. Pomysłowość, smak i estetyka przyrządzonych potraw była zaskakująca. Zespół polskich uczennic, który wykonał sałatkę w arbuzie, dostał nagrodę za kreatywność .
Rumuńscy partnerzy nie omieszkali pochwalić się położonym w nieodległej Transylwanii zamkiem, związanym z legendą o Drakuli. Wspólna wycieczka umożliwiła integrację uczniów ze wszystkich partnerskich szkół. Pogłębiono już zawarte oraz nawiązano nowe przyjaźnie, a znajomość języka angielskiego naprawdę się przydała.
Serdeczność, gościnność , przemiła atmosfera spotkania, bogaty program oraz zapierające dech w piersiach widoki Karpat jesienią, z pewnością pozostawią niezatarte wspomnienia, a zawarte przyjaźnie będą trwały przez lata.
Dziękujemy naszym gospodarzom i przyjaciołom!
Opracowała: Iwona Zalewska - Lech