SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI SZKOLNEJ PT.„TYDZIEŃ DLA ZDROWIA”

W  dniach 21.11 – 25.11.2016 r.  w Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie realizowano  akcję szkolną „Tydzień dla zdrowia”, pod hasłem Apetyt na zdrowie. Akcję koordynowały: M. Pietrzykowska, E. Sikora, E. Zaród, K. Lis. Celem głównym przedsięwzięcia było promowanie zdrowego stylu życia wśród uczniów, poszerzanie umiejętności z zakresu edukacji żywieniowej.
 „Tydzień dla zdrowia” skierowany został do  uczniów, nauczycieli, rodziców.                    

W ramach akcji zrealizowano: 

Poniedziałek (21 listopada) – Szkolny Dzień Życzliwości i Pozdrowień:
PEDAGOG SZKOLNY współpracował z Gminną Komisją Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych - współorganizował dla społeczności szkolnej spotkanie słowno – muzyczne z zakresu profilaktyki uzależnień pt. „ Nałogi – droga do nikąd.”
WYCHOWAWCY  ŚWIETLICY:
1.  Przygotowali prezentację wizualną na temat życzliwości na korytarzu szkolnym przed świetlicą.
2. Opracowali dla wychowawców klas scenariusz godziny wychowawczej pt. „Życzliwość”.
3. Przygotowali dla klas konkurs tematyczny pt. „Wiersz/rymowanka  o życzliwości” . 
Laureaci konkursu: kl. 3c;  wychowawca – p. J. Zajkowski.
4. Opracowali dla uczniów gimnazjum krótką ankietę na temat życzliwości. 
UCZNIOWIE PODCZAS ZAJĘĆ ŚWIETLICOWYCH:
1. Przygotowali upominki z życzeniami dla Dyrekcji szkoły, Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej oraz Grona Pedagogicznego. 
2. Przygotowali tzw. „łapki życzliwości”, które ostatecznie utworzyły łańcuch życzliwości w świetlicy.
3. Wypełnili krótką ankietę na temat życzliwości.  
Ankietą objęto 110 uczniów z klas I – III, co stanowi 48 % wszystkich uczniów gimnazjum. Wyniki ankiety:
1. Życzliwość to: uśmiech, ciepłe spojrzenie, kilka drobnych słów (70 % odpowiedzi); grzeczność i uprzejmość (48 %); troska o siebie i innych (36 %); pomoc innym w potrzebie (35 %).
2. Aż 90 % badanych wie, że Dzień Życzliwości przypada na 21 listopada.
3. O tym, że po raz pierwszy Dzień Życzliwości obchodzono w 2006 r. we Wrocławiu słyszało zaledwie 21 % badanych.
4. Na co dzień ankietowani uczniowie okazują najczęściej takie objawy życzliwości:
- uśmiechają się (67 %); są mili i koleżeńscy (47 %); mówią: „dzień dobry”, „do widzenia”, „przepraszam”, „proszę” (46 %); potrafią dochować tajemnicy (28 %); umieją wysłuchać innych (27 %).

5.  91 % gimnazjalistów jest zdania, że warto być życzliwym. Na pytanie: dlaczego? odpowiadają następująco:
- dobro powraca;
- bycie dobrym nic nie kosztuje;
- życzliwość daje satysfakcję i radość;
- bo inni odwzajemnią życzliwość;
- można sprawić, że ktoś się uśmiecha;
- inni nas lubią i też są życzliwi;
- warto być miłym dla przyjaciół;
- mamy lepsze kontakty z innymi;
- sprawiamy komuś radość;
- lubię, jak inni się uśmiechają;
- przez to świat jest piękniejszy;
- bo to miłe i fajne;
- w oczach innych jesteśmy wtedy dobrymi ludźmi;
- to daje poczucie bycia lubianym;
- ponieważ sami chcielibyśmy być szanowani;
- BO LUDZIE ŻYCZLIWI SĄ POTRZEBNI ŚWIATU!
Wg 9 % uczniów nie warto być życzliwym, bo: zazwyczaj ludzie oszukują; bycie życzliwym  jest męczące.
6. Człowiek życzliwy w oczach naszych ankietowanych jest: serdeczny (52 %); sympatyczny (51 %); koleżeński (48 %); przyjaźnie nastawiony do kogoś lub czegoś (41 %).

Wtorek (22 listopada):
Uczniowie brali udział w konkursach:
1. Konkurs plastyczny przy współpracy z nauczycielem plastyki – Zenonem Kobiec na koszulkę  z logo promującą zdrowy styl życia.
Laureaci konkursu: 
I miejsce: Hubert Kusiński, kl. 1a
Wyróżnienia: Oliwia Sidło, kl.1c,   Paulina Piotrowska, kl. 2d,
    Blanka Wójcik, kl. 3a,   Jakub Pinda, kl. 1 d
2. Konkurs kulinarny: „Moje rodzinne gotowanie”. 
Laureat konkursu: 
        I miejsce: Patrycja Wojtasińska, kl. 1d

Środa (23 listopada):
1. Uczniowie kl. 1 d: Igor Podsiadły i Grzegorz Huk wykonali  w świetlicy makietę piramidy zdrowego odżywiania z wykorzystaniem plastikowych nakrętek. 
2. Uczniowie, podczas przerwy obiadowej  zmierzyli się w świetlicy z pytaniami z dziedziny zdrowego stylu życia,  przystępując do konkursu wiedzowego pt. „Omnibus zdrowia”. 
W konkursie wzięło udział 39 chętnych gimnazjalistów z klas I – III. Rozwiązywali test zamknięty,  złożony z 40 pytań. 
Laureat konkursu: Wiktoria Kusińska, kl. 2c (prawidłowych 38 odpowiedzi). 

Czwartek (24 listopada):
1. W świetlicy odbył się konkurs kulinarny: „Master Chef Junior”. Dotyczył rozpowszechniania wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania. Brały w nim udział 3 -osobowe reprezentacje z 12 klas. Składał się z 2 etapów. I etap – polegał na wykonaniu  przez zespół klasowy dania – lunchu, drugiego śniadania z produktów, w które można się było zaopatrzyć w świetlico – spiżarni Master Chefa. II etap – polegał na przygotowaniu rzeźby z produktów spożywczych (np. owoców, warzyw) stosując technikę carvingu.
Jury w składzie:
Dyrektor gastronomii pan Mirosław Ciołak
Szef kuchni ZPO w Piekoszowie pani Anna Stoga
Pracownik ZPO w Piekoszowie pani Krystyna Kiljan
oceniło dania pod względem smaku, estetyki, wyglądu oraz kreatywności. Uczniowie wykazali się smakiem kulinarnym i ciekawymi rozwiązaniami kulinarnymi. 
Laureaci konkursu:

                    I miejsce: klasa 2b;
                 II miejsce: klasa  2a i 2c;
                III miejsce: klasa 1a i 1c.
Piątek (25 listopada):
W świetlicy odbyły się zajęcia profilaktyczne dla uczniów klas I pt. „ Palenie jest słabe”. Gimnazjaliści mieli możliwość zapoznania się z prezentacją multimedialną dotyczącą negatywnych skutków palenia papierosów, zagrożeń związanych z aktywnym i biernym paleniem, manipulacji w mediach oraz taktyk stosowanych przez koncerny tytoniowe. Celem zajęć było wyposażenie uczniów w  wiedzę niezbędną  w procesie świadomego podejmowaniu decyzji związanych z paleniem tytoniu oraz  zapobieganiem paleniu tytoniu przez dzieci i młodzież.
ORGANIZATORZY AKCJI „TYDZIEŃ DLA ZDROWIA”