STOŁÓWKA SZKOLNA
W TEORII I W PRAKTYCE
W Zespole Placówek Oświatowych w Piekoszowie funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Funkcję kierowniczą sprawuje nad nią p. Małgorzata Pietrzykowska. Dzięki stołówce uczniowie mają moźliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki z trzech posiłków, czyli śniadania, obiadu oraz podwieczorku. Dodatkowo uczniowie klas I – III spożywają śniadania i piją herbatę. Nasza placówka cateringuje obiady do pięciu ościennych szkół: Rykoszyna, Łosienia, Zajączkowa, Micigozdu i Jaworzni.
W roku szkolnym 2011/2012 ze stołówki szkolnej (obiadów) korzystało około 530 uczniów oraz około 30 osób personelu. Ze stołówki przedszkolnej korzystało 145 dzieci – w większości z dwóch lub trzech posiłków.
Harmonogram korzystania ze stołówki szkolnej:
obiad – Szkoła Podstawowa: 10.50 – 11.10,
obiad – Gimnazjum: 11.35 – 11.55,
obiady na catering wywożone są około godziny 10.50.
Stołówka przedszkolna:
śniadanie: 8.40,
obiad: 12.00,
podwieczorek: 14.00.
Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrzą dzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną . Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.
Opłata stała za przedszkole (tzw. „czesne”) wynosi 100 zł. (jesli dziecko przebywa tu powyżej 5 godzin dziennie). Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.
Przez cały rok szkolny 2011/2012 kontynuowano dwie akcje dofinansowane ze środków Unii Europejskiej:
1. „Szklanka mleka” – uczniowie otrzymywali codziennie darmowe mleko, dostarczane przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GOJA,
2. „Owoce w szkole” – uczniowie klas I – III otrzymywali darmowe warzywa i owoce (jedno dziecko otrzymywało 2 porcje owocowo – warzywne tygodniowo, tj. 18 porcji przez 9 tygodni). Owowce i warzywa były dostarczane przez firmę Handlowo – Produkcyjną MEGA WITA – Dwikozy.
Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, tzw. wsad do kotła.
Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiacą koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowywania posiłków oraz koszt utrzymywania i funkcjonowania kuchni, tzw. opłata za przygotowanie posiłków. Wysokość opłat za posiłki ustala Dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
Wnoszenie opłat:
1. Odpłatność należy uiścić do 15 dnia kazdego miesia ca, z góry za dany miesią c. W wyją tkowych przypadkach, na prośbę rodziców wpłaty przyjmowane są w innym terminie.
2. Wnoszenie opłat za obiady potwierdzone jest dowodem wpłaty na numerowanym kwitariuszu. Oryginał otrzymuje wpłacają cy, kopia pozostaje do rozliczeń.
3. W uzasadnionych przypadkach, w miarę możliwości organizacyjnych stołówki, uczniowie oraz inne osoby mogą skorzystać z nie zamówionego wcześniej posiłku, po uiszczeniu należnej kwoty.
Zwroty:
Zwrot poniesionych kosztów może nastapić z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych. W przedszkolu i klasach zerowych odliczeniu podlega bez wcześniejszego zgłaszania każda nieobecność dziecka: za żywienie kwota adekwatna do spozywania posiłków, za czesne kwota w wysokosci 5 zł. dziennie. W szkole należy zgłosić nieobecność dziecka przynajmniej jeden dzien wcześniej. Odliczeniu podlega nieobecność cia gła, dłuższa, niiż 3 dni w przypadku choroby, w przypadku wycieczki zgłoszonej przez wychowawcę za kazdy dzień. Zwrotu kosztów dokonuje się w formie odpisu z należności za posiłki w następnym miesiącu.
W roku szkolnym 2011/2012 udało nam się wyposażyć stołówkę w nowoczesny sprzęt oraz artykuły gospodarstwa domowego. Część zakupiliśmy z budżetu szkoły, Urzędu Gminy oraz dzięki wsparciu Gminnego Ośrodka Pomocy społecznej, który przekazać na rzecz naszych dzieci sprzęt o wartości 14.000 zł., za co serdecznie dziękujemy.
Współpraca z GOPS:
Zarówno w tym roku, jak i w latach ubiegłych nasza stołówka mogła liczyć na pomoc finansową Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Piekoszowie, w postaci refundacji posiłków dla dzieci, zakupu artykułów i sprzętu gospodarstwa domowego. Dzięki tej pomocy moźemy lepiej funkcjonować oraz działać zgodnie z zasadami HACCP, a także sprawnie organizować catering do ościennych szkół gminy. W imieniu dzieci oraz kierownictwa serdecznie dziękujemy za wsparcie.
A tak wyglą da nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:
Stołówka w Piekoszowie wspiera oraz jest współrganizatorem wielu imprez i uroczystości szkolnych, pozaszkolnych o charakterze lokalnym i gminnym. Tak na przykład:
- dnia 23 grudnia 2011 r., na terenie GOK–u w Piekoszowie odbyła się Wigilia dla mieszkańców gminy. Współorganizatorem tego przedsięwziecia była p. Małgorzata Pietrzykowska – kierownik świetlic z dożywianiem ZPO w Piekoszowie. Personel kuchni szkolnej przygotowywał i serwował potrawy wigilijne, takie jak: kapusta z grochem, pierogi, uszka z barszczem, śledzie,
- 10 marca 2012r. w Gminnym Ośrodku Kultury odbyło się spotkanie z okazji Dnia Kobiet, na które przybyło około 100 pań z terenu gminy Piekoszów. Smakowite potrawy przygotowywały członkinie kół gospodyń wiejskich, ale nie tylko. Nasza kuchnia również włą czyła się do przygotowań i serwowawała w tym dniu barszcz biały z jajkiem i kiełasą,
- dnia 23.03.2012 r. miało miejsce podsumowanie kursu Pierwszej Pomocy. Uczestnicy, po części oficjalnej i rozdaniu dyplomó, mogli skosztować specjałów przygotowanych na tę okazję przez stołówkę w Piekoszowie. Zaproszeni goscie delektowali się smakołykami „wiejskiego jadła”, m. in. kiełbasą i kaszanką z grilla, smalcem, białym barszczem, bigosem oraz słodkimi wypiekami,
- dnia 27.03.2012 r. w Gminnym Ośrodku Kultury odbyła się uroczystość z okazji Świą t Wielkanocnych dla pracowników Urzędu Gminy w Piekoszowie, na którą to panie z naszej kuchni przygotowały poczęstunek utrzymany w klimacie świą tecznym. Na stole nie zabrakło więc: jajek, pasztetu, mazurków, bab, barszczu. Można było skosztować nadziewanego pasztetu, czy też innych specjałów szefa kuchni – p. Anny Stogi, przygotowanych pod okiem kierownika stołówki – p. Małgorzaty Pietrzykowskiej.